Ciastka typowo jesienne, ze śliwkami, kakao i cynamonem. Wilgotne, mięciutkie i pyszne. Uzależnicie się już od pierwszego gryza! 😉
OWSIANE CIASTKA ZE ŚLIWKAMI (około 12 sztuk)
Składniki:
- 100 g błyskawicznych płatków owsianych
- 90 g mąki pszennej
- 7 g proszku do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki)
- 22 g kakao (1 i 1/2 łyżki)
- 5 g mielonego cynamonu (1 łyżeczka)
- 1 jajko
- 45 g oleju kokosowego (3 łyżki)
- 50 ml syropu klonowego (można zastąpić miodem)
- 60 ml miodu
- 300 g śliwek węgierek
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, roztopiony olej, syrop klonowy i płynny miód (jeżeli jest w formie stałej to wystarczy go podgrzać) oraz pokrojone w kosteczkę śliwki. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą do połączenia składników. Ciastka najlepiej formować za pomocą łyżki, delikatnie je spłaszczając na blaszce. Pieczemy w 170°C przez około 13 minut.