Witam Was dzisiaj z bardziej jesiennym przepisem! Jeżeli tylko macie 15 minut więcej na przygotowanie śniadania to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo jest to najlepsza owsianka, jaką do tej pory jadłam 😉
OWSIANKA Z CYNAMONEM I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Składniki:
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- 3 g cynamonu mielonego (1 łyżeczka)
- 5 g masła
- pół jabłka (u mnie 70 g)
- 10 g cukru białego
- 2 orzechy laskowe
- gorąca woda lub mleko
Przygotowanie:
Płatki mieszamy z cynamonem. Zalewamy gorącą wodą lub mlekiem, ja wolę gęstą owsiankę, więc wody dodaję tylko tyle, żeby przykryła płatki. Na patelni roztapiamy masło, jabłko kroimy na cienkie plasterki. Podsmażamy je na maśle z cukrem, z dwóch stron. Skarmelizowane jabłka dodajemy do owsianki, całość obsypujemy pokruszonymi orzechami.