Klasyka, czyli wanilia i czekolada. Do tych muffinów można użyć groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady, wybór należy do Was 😉
WANILIOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ (12 sztuk)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie wanilinowego!) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
- 150 ml gazowanej wody mineralnej
- 100 ml oleju
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 100 g posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W kolejnej trzepaczką mieszamy jajka, wodę i olej. Następnie zawartość misek mieszamy razem do połączenia się składników, osypać czekoladę i wszystko przemieszać jeszcze raz. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i przekładamy do nich masę. Całość pieczemy około 30 minut w 180°C, do tzw. suchego patyczka.