Hummus czyli coś, co uwielbiam, ale przeważnie jadłam kupne. Kiedy spróbowałam domowej pasty (dzięki Mietek!) to się wprost zakochałam i stwierdziłam, że muszę sama spróbować. I wiecie co? To wcale nie jest takie trudne jak się wydaje. Wystarczy kupić tahini i ciecierzycę, resztę składników najprawdopodobniej macie w domu. Ja używam cieciorki w puszcze, ale lepszy hummus wychodzi z suchej, namoczonej przez noc.
HUMMUS
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (plus zalewa)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół ząbka czosnku
- 3 łyżki pasty tahini (ja kupuję gotową)
- 3 g mielonego kminu rzymskiego-kuminu (1/2 łyżeczki)
- 8 ml oliwy z oliwek (1/2 łyżki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Na początku dodajemy niedużo zalewy z ciecierzycy, a później, jeżeli hummus wyszedł zbyt gęsty, dodajemy jej więcej. I tyle, gotowe 🙂