Przygotowania do Halloween czas zacząć! Ja blogu już trochę tematycznych przepisów jest, wszystkie znajdziecie pod tagiem halloween. Były muffinki, sernik, a nawet dyniowe mojito, o klasycznych puree z dyni nie zapominając 😉
OWSIANE CIASTECZKA Z DYNIĄ (26 sztuk)
Składniki:
- 220 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 2 g proszku do pieczenia (1/2) łyżeczki
- szczypta soli
- 10 g cynamonu (2 łyżeczki; 5+5)
- 120 g brązowego cukru
- 120 g masła, roztopionego
- 150 g puree z dyni (kupione lub domowe)
- 1 żółtko
- 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
- 80 g orzechów włoskich
- 180 g cukru pudru
- 30 ml wrzącej wody (2 łyżki)
Przygotowanie:
W misce mieszamy płatki owsiane,mąkę, proszek, sól, połowę cynamonu i brązowy cukier. Dodajemy roztopione masło, puree, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz orzechy włoskie i całość mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby płatki wchłonęły mokre składniki. Po tym czasie możemy dodać trochę więcej puree lub płatków, jeżeli ciasto wyda nam się odpowiednio zbyt gęste lub rzadkie.
Z ciasta formujemy kulki (każda po około 30 g), układamy je na blaszce i spłaszczamy delikatnie. Pieczemy przez 15 minut w 175°C .
Z pozostałych składników robimy lukier, którym oblewamy ostygnięte ciastka.