This is halloween, pumpkins scream in the dead of night! Czyli jak halloween to i dynia. Tym razem muffiny z dynią, kokosem i pewną niespodzianką w środku 😉
MUFFINY Z DYNIĄ, KOKOSEM I CZEKOLADĄ (około 20 sztuk)
Składniki:
- 150 g masła
- 5 g cynamonu (1 łyżeczka)
- 3 g gałki muszkatołowej (3/4 łyżeczki)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 165 g purée z dyni
- 200 g cukru
- 185 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 165 g mąki pszennej
- 2,5 g proszku do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w większym rondelku razem z cynamonem, gałką i skórką pomarańczową. Następnie zagotowujemy przez chwilę i dodajemy puree. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez około minutę. Rondelek odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Cały czas energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku oraz przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek i dosypujemy wiórki kokosowe oraz ponownie mieszamy.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy do nich po łyżce ciasta. Czekoladę łamiemy na kawałki i delikatnie wpychamy jedną kostkę w jedną papilotkę. Zalewamy ciastem do 2/3 wysokości formy, pilnując, żeby czekolada była zakryta.
Pieczemy w 170°C przez około 25 minut.