Dyniowe muffiny z czekoladową niespodzianką

This is halloween, pumpkins scream in the dead of night! Czyli jak halloween to i dynia. Tym razem muffiny z dynią, kokosem i pewną niespodzianką w środku 😉

MUFFINY Z DYNIĄ, KOKOSEM I CZEKOLADĄ (około 20 sztuk)

Składniki:

  • 150 g masła
  • 5 g cynamonu (1 łyżeczka)
  • 3 g gałki muszkatołowej (3/4 łyżeczki)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 165 g purée z dyni
  • 200 g cukru
  • 185 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 165 g mąki pszennej
  • 2,5 g proszku do pieczenia (1/2 łyżeczki)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w większym rondelku razem z cynamonem, gałką i skórką pomarańczową. Następnie zagotowujemy przez chwilę i dodajemy puree. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez około minutę. Rondelek odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Cały czas energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku oraz przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek i dosypujemy wiórki kokosowe oraz ponownie mieszamy.

Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy do nich po łyżce ciasta. Czekoladę łamiemy na kawałki i delikatnie wpychamy jedną kostkę w jedną papilotkę. Zalewamy ciastem do 2/3 wysokości formy, pilnując, żeby czekolada była zakryta.

Pieczemy w 170°C przez około 25 minut.

Smacznego!

Inspiracja


Warzywa dyniowate 2018

Może Ci się spodobać także...