Pierwsza rzecz, która kojarzy mi się z Wielkanocą, to babka. Odkąd pamiętam moja mama robiła ją w każde święta, a ja zjadałam znaczną jej część. A oto jej przepis:
BABKA WIELKANOCNA
Składniki:
- 4 jajka
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo cukier puder/lukier i posypka do ozdoby
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i poczekać aż trochę wystygnie. Jajka wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystko miksować i powoli dodawać mąkę, roztopioną margarynę i mąkę ziemniaczaną. Blachę wysmarować tłuszczem (np. margaryną) i posypać bułką tartą. Ciasto można podzielić na 2 części, a do jednej dodać kakao. Wtedy najlepiej wlać białe ciasto, następnie ciemne i delikatnie zamieszać łyżką. Piec ok. 40 minut w 180ºC. Babkę można po wystygnięciu udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego i wesołych świąt!