Już dzisiaj tłusty czwartek, czyli ulubiony dzień w roku wielu osób, w tym oczywiście mój 🙂 Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na tę okazję, np. chrust, oponki, pączki smażone na smalcu czy churros z czekoladą. Dzisiaj przepis na pączki pieczone w piekarniku, a smaczne tak samo jak te smażone!
PIECZONE PĄCZKI (około 20 sztuk)
Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 45 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 50 g roztopionego masła
- 750 g mąki pszennej
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- marmolada różana do nadziewania
- cukier puder lub lukier na wierzch
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże i cukier puder. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia składników, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, żółtka, sól i ekstrakt. Wszystko dokładnie zagniatamy i wyrabiamy, pod koniec dodając masło. Znowu całość wyrabiamy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (około 1-1,5 h). Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich kulki (moje miały ok. 40g każda) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy pączki podwoją swoją objętość wstawiamy je do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Jeszcze ciepłe nadziewamy i oblewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!