Świąteczny tort piernikowy

Święta już za chwilę, więc obowiązkowo wjeżdża piernik. Jeżeli nie wszyscy zdążyli przygotować piernik staropolski to ten przepis jest dla Was. Można zrobić tort, ale można też zrobić klasyczne ciasto przełożone powidłami.

TORT PIERNIKOWY (forma 20 cm)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 30 g miodu (2 łyżki)
  • 30 g kakao (2 łyżki)
  • 30 g przyprawy korzennej (2 łyżki)
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 7 g sody oczyszczonej (1 i 1/3 łyżeczki)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 200 ml śmietanki kremówki (30% albo 36%)
  • 100 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru (2 łyżki)
  • pierniczki do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy masło, miód, kakao i przyprawę korzenną. Podgrzewamy i mieszamy, aż do otrzymania gładkiej masy. Do wystudzonej mieszanki dodajemy mleko oraz jajka i całość dokładnie mieszamy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Płynne składniki wlewamy do suchych i całość krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.

Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Piernik studzimy, a następnie dzielimy na 3 blaty i przekładamy powidłami.

W osobnej misce ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Otrzymaną masą dekorujemy tort, najlepiej najpierw zrobić tzw. crumb coat, czyli cienką warstwę kremu, która zbierze nam wszystkie okruszki. Po tej warstwie tort przez chwilę chłodzimy, a następnie nakładamy resztę masy. Dekorujemy pierniczkami.

Smacznego!

inspiracja

Świąteczne domowe wypieki

Może Ci się spodobać także...