Ostatni przepis przed świętami! I dzisiaj znowu ciastka. 3 lata temu robiłam pierniczki z szybką, w tym roku mam przepis dla osób, które nie lubią pierników, a chcą mieć świąteczne ciasteczka. Zapraszam do wypróbowania przepisu i oczywiście życzę wszystkim Wesołych Świąt i udanego sylwestra. Widzimy się w przyszłym roku 🙂
CIASTKA Z WITRAŻEM
Składniki:
- 250 g margaryny
- 750 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pokruszone landrynki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (czyli oprócz landrynek) zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na grubość około 0,3 cm. Jedną foremką wycinamy kształt bazowy, a drugą, mniejszą, środek ciastka. Tak przygotowane ciastka podpiekamy przez 8-10 minut w 180ºC. Kiedy już będą prawie upieczone wyciągamy je z piekarnika i do środka wsypujemy landrynki. Dopiekamy jeszcze około 5 minut, żeby landrynki się roztopiły.