Nadszedł w końcu ten czas i na blogu pojawia się długo wyczekiwane tiramisu! Nie wiem czemu trzeba było czekać na to aż tyle, ale jakoś tak wyszło :D. Tak więc bez zbędnego gadania zapraszam na pyszny przepis.
TIRAMISU (7 porcji)
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 4 żółtka z jajek
- 2 białka z jajek
- 100 g cukru pudru
- 30 ml amaretto
- 350 ml mocnej, czarnej kawy
- około 200 g biszkoptów do tiramisu
- kakao
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z połową cukru pudru na parze: do garnka wlewamy wodę, żółtka z cukrem dajemy do miski, którą stawiamy na garnku w ten sposób, żeby nie dotykała gotującej się wody. Żółtka ubijamy na puszystą masę, pod koniec ściągamy miskę z garnka.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem pudrem, aż będą lśniące. Następnie łączymy wszystkie składniki kremu: do żółtek dodajemy mascarpone (w temperaturze pokojowej) i wszystko miksujemy. Później dodajemy amaretto i ubite białka, tym razem delikatnie mieszając.
Biszkopty moczymy przez chwilę w kawie i układamy w naczyniu, w którym podamy deser. Na to kładziemy warstwę kremu, posypujemy wszystko kakao i układamy kolejne warstwy w ten sam sposób.