Makaroniki czekoladowo-cytrynowe

Moje pierwsze podejście do makaroników z podwójnym nadzieniem. I chociaż to był bardzo zły dzień pod względem pieczenia (mama mówiła, żeby nic nie robić jak wieje halny!), to z efektu końcowego jestem zadowolona. Pewnie też dlatego, że uwielbiam curd cytrynowy 😉

CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE MAKARONIKI

 

 

Składniki:

  • 3 białka z jajek
  • 50 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g mielonych migdałów
  • lemon curd z tego przepisu
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutelli)
Przygotowanie:
 
Białka dokładnie ubijamy, pod koniec powoli dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy przesiane migdały i cukier puder i mieszamy łyżką.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i na macie lub papierze do pieczenia wyciskamy kółka (pamiętając, że ciasto nam się trochę rozleje). Ciastka odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie makaroniki pieczemy około 10 minut w 140ºC. Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy mascarpone i krem czekoladowy i krótko miksujemy do połączenia się składników. Ostygnięte makaroniki przekładamy: na środku robimy kropkę z curdu, a dookoła dajemy naszą czekoladową śmietanę.

Smacznego!

 

Może Ci się spodobać także...