Jesień w pełni, więc czas na pierwszą w tym roku dynię! Dzisiaj w wersji spokojnej, kolejne planuję już bardziej Halloweenowe. Dzisiejsze muffiny będą zupełnie inne niż te z zeszłego roku. Ale o tym przekonajcie się już sami 🙂
MUFFINY PUMPKIN SPICE (10 sztuk)
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 56 g masła
- 150 g purée z dyni
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- opcjonalnie suszona żurawina
- dodatkowo cukier, bita śmietana i kolorowa posypka
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ugniatamy, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu łączymy jajko, purée z dyni oraz mleko. Mieszamy zawartość obu naczyń i ewentualnie dodajemy żurawinę.
Formę na muffiny wykładamy papilotami lub smarujemy tłuszczem. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Każdą z babeczek posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy przez około 25 minut w 200ºC. Po wyciągnięciu z pieca studzimy chwilę w foremce, później wyciągamy muffiny do całkowitego wystygnięcia. Każdą babeczkę dekorujemy bitą śmietaną i kolorową posypką.