Czas na kolejny, po cieście, przepis ze śliwkami. Tym razem w formie muffinów, które idealnie nadadzą się jako słodkie śniadanie lub przekąska do kawy 🙂
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI (ok. 15 sztuk)
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 125 ml oleju
- 300 g śmietany 18%
- 250 g śliwek (5 dużych sztuk)
- dodatkowo cukier i cynamon
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek i sodę. W innym jajka roztrzepujemy z cukrem, następnie dodajemy olej i śmietanę. Suche składniki wsypujemy do mokrych, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i wszystko razem mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto (może być bardzo gęste). Wierzch posypujemy dodatkowo cukrem i cynamonem. Pieczemy około 25 minut w 180ºC. Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 5 minut, następnie wyjmujemy do studzenia.