Śliwkowe muffiny

Czas na kolejny, po cieście, przepis ze śliwkami. Tym razem w formie muffinów, które idealnie nadadzą się jako słodkie śniadanie lub przekąska do kawy 🙂

MUFFINY ZE ŚLIWKAMI (ok. 15 sztuk)



Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 300 g śmietany 18%
  • 250 g śliwek (5 dużych sztuk)
  • dodatkowo cukier i cynamon
Przygotowanie:
 
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek i sodę. W innym jajka roztrzepujemy z cukrem, następnie dodajemy olej i śmietanę. Suche składniki wsypujemy do mokrych, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i wszystko razem mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto (może być bardzo gęste). Wierzch posypujemy dodatkowo cukrem i cynamonem. Pieczemy około 25 minut w 180ºC. Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 5 minut, następnie wyjmujemy do studzenia.

Smacznego!

 


Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej


Jemy sezonowo! Jesień

Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej

Może Ci się spodobać także...