Co jest najlepszego do jedzenia w takie upały? Oczywiście lody i sorbety. Taką zdrową przekąskę możecie zrobić sobie sami w domu, wystarczą ulubione owoce, kilka innych składników i trochę czasu. Innych, zimnych deserów możecie szukać pod etykietą lody, serdecznie polecam! 🙂
SORBET MELONOWY
Składniki:
- 1 melon (ja użyłam zielonego, ale może być inny, np. miodowy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 85 g miodu
- 85 ml wody
Przygotowanie:
Melona obieramy i kroimy w kostkę. Wstawiamy do zamrażalnika, aż będzie zamrożony, na 4-6 godzin, ewentualnie na całą noc. Następnie łączymy wszystkie składniki z naszym melonem i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy dodać więcej wody lub, po wcześniejszym spróbowaniu, więcej miodu, jeżeli uzyskany smak nie do końca nam odpowiada. Taki sorbet mrozimy jeszcze przez godzinę lub podajemy od razu, jeżeli nie jest za bardzo rozpuszczony.
Smacznego!