Pamiętacie jeszcze desery dyniowe? Albo pyszne mille-feuille z kremem chałwowym? Postanowiłam połączyć te 2 pomysły i wyszły deserki z chałwą i malinami. Przekonajcie się sami, jakie są smaczne!
DESER CHAŁWOWY (4 porcje po 150 ml)
Składniki:
- 100 g herbatników
- 50 g chałwy
- 25 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g malin (mogą być mrożone)
- 30 g cukru
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy. Chałwę blendujemy z mlekiem. Śmietankę ubijamy i mieszamy z masą chałwową. Do garnka wsypujemy maliny i zasypujemy je cukrem. Gotujemy aż zaczną wrzeć i się delikatnie rozpadać, a następnie studzimy. Na koniec składamy deserki. Do słoiczka wsypujemy najpierw herbatniki, później dajemy masę chałwową, a na koniec maliny. Cały proces powtarzamy do zapełnienia słoiczków.
Smacznego!