Tartaletki rabarbarowe

Jako dziecko nie byłam w stanie przełknąć ciasta z rabarbarem. Pamiętam, że moja mama robiła takie drożdżowe, z kruszonką. Jednak lata lecą, ludzie się zmieniają, a ja rabarbar już jadam. Nawet sama przygotowuję z nim ciasta. Dlatego dzisiaj przepis na tartaletki rabarbarowe z pysznym kremem cytrynowym.

RABARBAROWE TARTALETKI (6-8 sztuk, lub 1 duża tarta)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 175 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 250 g ricotty lub mascarpone
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

 
Mąkę, masło, 2 łyżki cukru pudru i jajko szybko zagniatamy, ciasto formujemy w kulkę i wsadzamy na około godzinę do lodówki (jeżeli nie mamy wystarczającej ilości czasu to ten etap można pominąć). Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i przenieść do foremek, uprzednio posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Foremki z ciastem znowu wsadzamy do lodówki, tym razem na 30 minut. Po tym czasie pieczemy tartaletki w 180ºC przez około 20 minut. Na wierzch do każdej foremki dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia.
W tym czasie możemy przygotować rabarbar. Łodygi myjemy i kroimy na większe (ok. 3 cm) kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier i dajemy sok z pomarańczy. Dodajemy pokrojony rabarbar i podduszamy go kilka minut. Przekładamy go na upieczone spody ciastek i pieczemy kolejne parę minut.
Serek mieszamy z pozostałym cukrem pudrem, startą skórką i sokiem z cytryny. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy.
Tartaletki podajemy najlepiej jeszcze ciepłe, z kleksem serka na wierzchu.

Smacznego!

 
 


Viva Ricotta! edycja III
Wiosenne słodkości 2016

 

Może Ci się spodobać także...