Malinowy curd

Był już curd cytrynowy, przyszedł czas na malinowy! Dodatkowo, na blogu pojawiła się nowa opcja: szukaj przepisu. Dzięki temu będziecie mogli szybko wyszukać potrzebne informacje 🙂


MALINOWY CURD (1,5 szklanki)


Składniki:
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 80 g masła
Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy maliny i zasypujemy je cukrem. Gotujemy aż zaczną wrzeć i się delikatnie rozpadać. Studzimy i dodajemy sok z cytryny, jajka i żółtka, roztrzepując rózgą do ubijania, aż wszystkie składniki się połączą.  Dodajemy masło i podgrzewając mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Przekładamy do słoiczka i zamykamy. Taki curd możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni oraz mrozić.
Smacznego!

Wiosenne słodkości 2016

Może Ci się spodobać także...