Chałwowe mille-feuille

Mille-feuille czyli francuskie ciasto tysiąca warstw. Tradycyjnie składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonego dwoma warstwami crème pâtissière, czyli waniliowego kremu. U mnie w innej, słodszej, ale równie smacznej wersji, bo z chałwą.

 

CHAŁWOWE MILLE-FEUILLE

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • odrobina oleju
  • odrobina wody
  • 20 g cukru
  • 200 g chałwy
  • 100 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, które smarujemy delikatnie oliwą. Na nim rozkładamy ciasto francuskie, które z jednej strony smarujemy wodą i posypujemy połową cukru. Przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i blaszką i pieczemy 15 minut w 200°C. Po tym czasie ciasto przewracamy na drugą stronę, posypujemy resztą cukru, znowu przykrywamy papierem i blaszką i pieczemy jeszcze 10 minut.
Ciasto francuskie po upieczeniu kroimy wzdłuż na 3 części i każdą z nią na 6 lub 4 kawałki.
Chałwę blendujemy z mlekiem. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z masą chałwową. Przekładamy tym kawałki ciasta, na wierzchu układamy maliny.

Smacznego!

 

 

Wiosenne słodkości 2016

Może Ci się spodobać także...