W taki pochmurny dzień jak dzisiaj raczej nikomu nic się nie chce. Co chwilę pada i jest szaro, co niestety przekłada się na nasz nastrój. Ale wiem, jak go można zmienić. Czekoladą oczywiście! A może czekoladowym ciastem zrobionym z buraków?
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKÓW (na formę o średnicy 28 cm)
Składniki:
- 500 g buraków
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej (1 tabliczka)
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Buraki gotujemy w skórce, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Masło i czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odrobinę studzimy. W jednej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy buraki i czekoladę z masłem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę suchych składników: cukier, sodę oraz sól i wszystko mieszamy. Następnie przesypujemy zawartość tej miski do drugiej, cały czas mieszając. Formę na ciasto smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w 190°C przez 35-40 minut. Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie to wyjmujemy je z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
*zmieniony przepis pochodzi ze strony kukbuka.