Przez święta było tutaj cicho, ale dzisiaj wyjątkowo będzie przepis. Bo jest też specjalna okazja: blog obchodzi swoje 3 urodziny(i tym razem o tym nie zapomniałam)! A co to za urodziny bez tortu? 😉
CZEKOLADOWY TORT Z ŻURAWINĄ (o średnicy 20 cm)
Składniki:
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 160 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g kakao
- 175 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 ml kwaśnej śmietany
masa:
- 75 g miękkiego masła
- 175 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru pudru
- 1 płynnego miodu
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- suszona, posiekana żurawina
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w 1 misce i miksujemy. UWAGA: ciasto jest bardzo gęste i w pewnym momencie mikser może nie wyrobić. Wystarczy wtedy dokładnie wymieszać składniki. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich przekładamy (a praktycznie musimy je rozsmarować, jest takie gęste) do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy w 180ºC przez ok. 25 minut, do suchego patyczka.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy i dodajemy miód, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Do osobnego naczynia przesiewamy cukier puder, dodajemy do niego resztę składników naszej masy i miksujemy.
Na koniec składamy tort: na pierwszy blat wylewamy połowę masy i obficie posypujemy żurawiną. Układamy drugi blat, dajemy resztę masy i żurawiny.