Dziś jest Wielki Czwartek, a Ty dalej nie wiesz co upiec na święta? Ja i moja babka majonezowa przychodzimy z pomocą. Jeżeli szukacie innych przepisów na Wielkanoc to też służę radą i przepisami: babka piaskowa, mini babki pomarańczowe i mazurek. WESOŁYCH ŚWIĄT!
BABKA MAJONEZOWA
Składniki:
- 4 jajka, osobno białka i żółtka
- 190 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- cytryna
- 55 g cukru pudru
- obrane migdały
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż on się rozpuści. Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy i miksujemy do połączenia składników. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie partiami dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Na koniec dajemy majonez i trochę soku z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C.
Cukier puder ucieramy z odrobiną cytryny do uzyskania pożądanej przez nas gęstości lukru. Polewamy nim ostygniętą babkę i dekorujemy migdałami.
Smacznego!