Babka majonezowa

Dziś jest Wielki Czwartek, a Ty dalej nie wiesz co upiec na święta? Ja i moja babka majonezowa przychodzimy z pomocą. Jeżeli szukacie innych przepisów na Wielkanoc to też służę radą i przepisami: babka piaskowamini babki pomarańczowe i mazurek. WESOŁYCH ŚWIĄT!

 

BABKA MAJONEZOWA



Składniki:

  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • 190 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • cytryna
  • 55 g cukru pudru
  • obrane migdały
Przygotowanie:
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż on się rozpuści. Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy i miksujemy do połączenia składników. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie partiami dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Na koniec dajemy majonez i trochę soku z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w 170°C.
Cukier puder ucieramy z odrobiną cytryny do uzyskania pożądanej przez nas gęstości lukru. Polewamy nim ostygniętą babkę i dekorujemy migdałami.

Smacznego!

 

 

Wiosenne słodkości 2016

Może Ci się spodobać także...