Ju偶 jutro Dzie艅 Kobiet. A jak wszyscy wiemy, najlepszym prezentem s膮 kwiaty. Oto propozycja ode mnie: jadalne kwiaty z ananasa. Najlepiej na ananasowych babeczkach z kremem 艣mietankowym 馃檪
ANANASOWE BABECZKI (12 sztuk)
Sk艂adniki:
- 350 g m膮ki
- 150 g cukru
- 125 g p艂atk贸w owsianych
- 1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 ml ma艣lanki
- 125 ml oleju
- 50 ml wody
- 1 ananas
- 250 g 艣mietanki 36%
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche sk艂adniki: m膮k臋, cukier, p艂atki, proszek do pieczenia oraz sod臋. W drugiej mokre sk艂adniki babeczek: roztrzepane jajko, ma艣lank臋, olej i wod臋. Zawarto艣膰 obu misek 艂膮czymy, mieszaj膮c tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Ananasa obieramy zostawiaj膮c jego 艣rodek. 280 g kroimy w drobn膮 kostk臋, reszt臋 w cienkie plasterki. Kawa艂ki ananasa mieszamy z ciastem na babeczki. Form臋 na muffiny wyk艂adamy papilotkami lub smarujemy mas艂em. Przek艂adamy
ciasto do foremki i pieczemy w 180潞C przez ok. 25 minut.
ciasto do foremki i pieczemy w 180潞C przez ok. 25 minut.
Cienkie plasterki ananasa suszymy w piekarniku przez 45 minut w 120潞C, co 15 minut je obracaj膮c. Nast臋pnie przek艂adamy je do formy na muffiny, nadaj膮c im kszta艂t kwiat贸w i pieczemy przez kolejne 20 minut, a偶 b臋d膮 zupe艂nie suche.
艢mietank臋 ubijamy z cukrem pudrem, a nast臋pnie mieszamy z serkiem.
Upieczone i ostygni臋te babeczki dekorujemy kremem i kwiatami ananasa.
Smacznego!