Jak chyba wszyscy uwielbiam mandarynki. Jeszcze lepiej, jak są one na biszkopcie, z czekoladą i bitą śmietaną. I właśnie przepis na takie pyszne ciasto mam dla Was, zapraszam 🙂
Równocześnie przypominam o konkursie Blog Roku 2015-aby oddać na mnie głos należy wysłać SMS o treści A11274 na numer 7124. Cały dochód zostanie przeznaczony na Fundacja Dziecięca Fantazja. Dziękuję!
CIASTO MANDARYNKOWE
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g mąki
- 120 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka mandarynek w zalewie
- 500 ml soku z pomarańczy
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany (opcjonalnie)
- 25 herbatników oblanych z jednej strony czekoladą
Przygotowanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem, a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy,
napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej
ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut.
Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy,
napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej
ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut.
Mandarynki musimy odsączyć, jednocześnie zostawiając sok, a 25 ładnych cząstek odkładamy. Budyń waniliowy gotujemy w soku pomarańczowym i mandarynkowym.Na upieczonym biszkopcie układamy mandarynki, zalewamy budyniem i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z fixem i cukrem pudrem i wykładamy na schłodzone ciasto. Na wierzchu układamy herbatniki, czekoladą do góry. Każde ciasto dekorujemy kleksem z bitej śmietany i kawałkiem mandarynki.
Smacznego!