Już za 2 dni
święto zakochanych, czyli walentynki. Planujecie już coś szczególnego dla waszych drugich połówek? Jeżeli nie, to przychodzę ze słodką propozycją: pyszne babeczki red velvet! Idealnie sprawdzą się też makaroniki lub malinowe ciastka.
Pamiętajcie o śledzeniu fanpage bloga, gdzie przed niedzielą znajdziecie jeszcze jedną propozycję na walentynkowe słodkości 😉
BABECZKI RED VELVET
Składniki:
- 65 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki octu
- 1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
- 200 g mąki
- 40 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g maślanki
- 150 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
- 80 g cukru pudru
- 200 g śmietanki 36% lub 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Masło miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy jajko, ocet i barwnik.
Mąkę, kakao i sodę przesiewamy. Dodajemy je do masy maślanej na zmianę z maślanką, cały czas miksując. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 180ºC przez ok. 25 minut.
Twaróg miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy po trochę śmietanki, cały czas miksując. Krem można schować na chwilę do lodówki, żeby stężał.
Upieczone i ostygnięte muffiny dekorujemy kremem i opcjonalnie czekoladowymi serduszkami.
Smacznego!