Dzisiejszy post będzie trochę inny niż cała reszta. Nie będzie typowego przepisu, chociaż będzie równie smacznie. Dlaczego tak? A dlatego, że w ostatnią sobotę były warsztaty kulinarne z serii ABC Fani Lewando w Chederze.
Krakowska kawiarnia Cheder już po raz 2 zorganizowała warsztaty kulinarne inspirowane kuchnią Fani Lewando. Jak możemy przeczytać na stronie wydarzenia „Kuchnia Fani urzeka swą prostotą. Cechowała ją niebywała ekonomia i gospodarność, tak bardzo ceniona przez współczesnych, uznanych szefów kuchni.”
A kim była sama Fania Lewando? Była to właścicielka wegetariańskiej restauracji w Wilnie, założyła również „szkołę dietetyki” dla żydowskich kobiet. Wydała książkę z 400 przepisami wegetariańskimi, bazującymi na tradycji aszkenazyjskich Żydów, jak i na własnych przemyśleniach, z której to książki przepisy były wykorzystywane na warsztatach.
Sobotnia edycja skupiała się na przepisach zimowych i najważniejszym warzywem, które było wykorzystane był ziemniak. I tak cała 14 osobowa grupa została podzielona na małe grupki i każdy miał do wykonania jakieś zadanie. Do przygotowania była zupa krem z ziemniaków, czulent wegetariański, kugel, cymes i przepyszny deser, czyli kisiel cytrynowy.
Całość prowadziła Sabina Francuz z głodnych kawałków, a wstęp o Fani przygotowała Paulina Skotnicka. Wyjątkowo zdjęcia nie są moje, ale Agnieszki Królikowskiej, która mi ich użyczyła.
Zapraszam do śledzenia facebooka Chederu, gdzie znajdziecie informacje na temat kolejnych warsztatów i innych, ciekawych wydarzeń. A już w przyszłym tygodniu na blogu pojawi się jeden z przepisów z warsztatów! 🙂