Oponki

Po dłuższej przerwie znowu wracam! Tym razem idealnie na tłusty czwartek, który jest już w tym tygodniu. W zeszłym roku na blogu pojawiły się przepisy na chrust oraz pączki. W tym roku przyszedł czas na oponki, czyli polski odpowiednik amerykańskiego donuta, Zapraszam!

OPONKI



Składniki:

  • 500 g mąki
  • 500 g sera białego
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g margaryny (ok. 1/4 kostki)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy oponki, pamiętając, żeby w środku zrobić dziurkę. Pieczemy na głębokim oleju, aż będą brązowe z dwóch stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!



Ciasta Bez Pieczenia

Ciasta bez pieczenia

Może Ci się spodobać także...