Dawno na blogu nie było jednego z moich ulubionych wypieków-muffinów. Te dzisiejsze kojarzą mi się z latem, do którego bardzo chętnie bym się przeniosła. To wszystko przez borówki. Mrożone, ale zerwane z mojego ogródka, duże i słodkie.
MUFFINY Z BORÓWKAMI (12 sztuk)
Składniki:
- 80 g borówek
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 125 g jogurtu jagodowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Borówki mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Margarynę roztapiamy i studzimy, łączymy z jajkiem, cukrem, jogurtem i cynamonem. Na koniec dodajemy mąkę z borówkami i wszystko mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w 180ºC przez ok. 25 minut. Upieczone muffiny możemy udekorować czekoladą.
Smacznego!