Już za parę dni sylwester. Organizujecie imprezę i nie wiecie co podać? Spędzacie sylwestra przed telewizorem z ulubionymi przekąskami? Albo zwyczajnie macie dość słodkości po świętach? Spokojnie, przychodzę z pomocą. Jeżeli spróbowaliście już mini pizzy albo wytrawnych muffinów, to dzisiaj mam nową, szpinakową propozycję.
ROLADA SZPINAKOWA
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna (np. vegeta, kucharek)
- 4 jajka
- 2 serki kanapkowe, śmietankowe
- opakowanie wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Szpinak smażymy razem z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie chłodny dodajemy do niego 4 żółtka, a białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy ze szpinakiem i pieczemy w 160ºC przez 15 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze i ostygnie, smarujemy go serkami i rozkładamy łososia lub szynkę. Całość zwijamy (na kształt sushi), zawijamy ściśle w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!