Makowiec

Został tylko tydzień do Wigilii, więc już powoli można myśleć o świątecznych ciastach. Dzisiaj mam dla Was przepis na makowiec w troszkę innej, uproszczonej wersji. Jednocześnie zapraszam do słuchania radia UJOT FM, gdzie jutro o godzinie 8:55 będzie ostatnie MNIAM! w tym roku, a dodatkowo można słuchać wszystkich audycji z poprzedniego tygodnia 🙂

MAKOWIEC

Składniki:

ciasto:

  •  3 żółtka
  • 25 g cukru
  • 170 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 850 g gotowej masy makowej
  • białka z 3 jajek
pianka:
  • białka z 3 jajek
  • 100 g cukru pudru
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki do ciasta. Szybko wyrabiamy, 1/3 ciasta mrozimy, a resztę przekładamy do formy i wkładamy do lodówki.
Wszystkie białka ubijamy i połowę delikatnie łączymy z masą makową, a drugą połowę z cukrem pudrem.
Na spód z ciasta dajemy mak, na to ubite białka i starte na tarce zamrożone ciasto.
Pieczemy ok. 45 minut w 180ºC.
Smacznego!


Świąteczne słodkości! 2015Jesienne słodkości!

Może Ci się spodobać także...