Wiem, że mamy już grudzień i wszyscy myślą o świętach, ale dzisiaj przeniesiemy się do słonecznej Portugalii. Ostatnio miałam okazję spróbować jednego z ichniejszych deserów (niestety u nas w Polsce, a nie w Portugalii) i się zachwyciłam! Pasteis de nata są to małe, przepyszne tarty z ciasta francuskiego z kremem z żółtek i śmietany. Zapraszam 😉
PASTEIS DE NATA (12 porcji)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka mąki
- 1 jajko
- cynamon
- cukier puder
Przygotowanie:
Żółtka, śmietanę, cukier i mąkę mieszamy w garnku. Cały czas mieszając czekamy aż się zagotuje i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi i dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek spłaszczamy i układamy w formie na muffiny posmarowanej masłem.
Na ciasto nakładamy masę i pieczemy w 200°C przez około 25 minut, aż babeczki się zarumienią.
Już upieczone posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru.
Smacznego!