Czekoladowe ciasto fasolowe

Przy orzechowej kostce pisałam, że jest to najdziwniejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, ale muszę to odwołać. Dzisiaj na blogu coś, czego nie było nigdy wcześniej. Ciasto bez cukru, bez tłuszczu i bez glutenu, czyli ciasto fasolowe. Brzmi dziwnie, ale jest pyszne! Do tego zdrowe i niskokaloryczne, więc będzie wspaniałą alternatywą dla osób dbających o linię 🙂

CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE


Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 400 g)
  • 1 dojrzały banan
  • 10 daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka, osobno żółtka i białka

Przygotowanie:


Fasolę, banana i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy suche składniki i żółtka jajek. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z resztą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
Jeżeli lubicie bardziej słodkie wypieki proponuję dodać do ciasta trochę miodu lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu.
Ciasto można przekroić i posmarować dżemem-będzie idealną propozycją słodkiego śniadania 🙂
Smacznego!


Jesienne słodkości!
Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

Może Ci się spodobać także...