Moja ulubiona sałatka w wersji muffinkowej! Jednak są drobne zmiany: zamiast świeżych pomidorów użyłam suszonych, a zamiast bazylii jest zielone pesto. W takiej wersji caprese jest równie smaczne, polecam samemu spróbować.
MUFFINY CAPRESE (12 porcji)
Składniki:
- 125 g mozzarelli
- 100 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki zielonego pesto
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ser i pomidory odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do tego mozzarellę i pomidory. W osobnym naczyniu rozmącamy jajko, mieszamy z jogurtem, oliwą i pesto, a na koniec dodajemy do tego mączną mieszankę. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.
Formę na muffiny wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
Smacznego!