Moją przygodę z pieczeniem zaczęłam właśnie od muffinów. Są proste w przygotowaniu, robi się je szybko i są bardzo smaczne. Można do nich dodać co się tylko chce: suszone owoce, czekoladę, a nawet masło orzechowe, tak jak to zrobiłam ja.
MUFINY Z MASŁEM ORZECHOWYM (12 sztuk)
Składniki:
- 300 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju
- masło orzechowe
- 3 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki (mąka,proszek do pieczenia, cukier, kakao) połączyć. Następnie dodać jajko, mleko i olej i delikatnie pomieszać, aż składniki się połączą. Formę na muffinki posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Foremki zapełnić do połowy, na środek dać łyżeczkę masła orzechowego, a potem dodać resztę ciasta. Muffinki piec w 180
ºC
przez ok. 25 min.
ºC
przez ok. 25 min.
Smacznego!