Odchudzone muffiny z jabłkiem i gruszką

Odchudzam się całe życie, a razem ze mną moja rodzina i przyjaciele. Oprócz mojego taty oczywiście, bo on twierdzi, że wagę ma idealną, a jego piwny brzuszek nie istnieje. Ale wszyscy wiemy jak jest :p

Przy prowadzeniu bloga i pieczeniu masy słodkości czasami potrzebne jest coś lżejszego. Jakiś czas temu były to chipsy z jarmużu, dzisiaj są muffiny z mąki pełnoziarnistej i ksylitolu, z jabłkami i gruszkami.

ODCHUDZONE MUFFINY Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ

Składniki:

  • 3 jajka
  • 63 g ksylitolu
  • 83 g oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 ml mleka
  • 2 gruszki
  • 1 dużo jabłko

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z ksylitolem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i olej, delikatnie miksując. Dodajemy mąkę, proszek, cynamon, imbir i mleko, a całość równie delikatnie mieszamy szpatułką.  Na koniec kroimy gruszki i jabłko w kostkę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy ostatni raz i przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 180ºC przez 30-40 minut (u mnie 45, ale mój piekarnik słabo piecze). Najlepiej jest sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, ale musimy pamiętać, że są w nim owoce, więc nigdy patyczek nie będzie idealnie suchy!

Smacznego!

Inspiracja

Jabłka jako inspiracja w kuchni

Może Ci się spodobać także...