Odchudzam się całe życie, a razem ze mną moja rodzina i przyjaciele. Oprócz mojego taty oczywiście, bo on twierdzi, że wagę ma idealną, a jego piwny brzuszek nie istnieje. Ale wszyscy wiemy jak jest :p
Przy prowadzeniu bloga i pieczeniu masy słodkości czasami potrzebne jest coś lżejszego. Jakiś czas temu były to chipsy z jarmużu, dzisiaj są muffiny z mąki pełnoziarnistej i ksylitolu, z jabłkami i gruszkami.
ODCHUDZONE MUFFINY Z JABŁKIEM I GRUSZKĄ
Składniki:
- 3 jajka
- 63 g ksylitolu
- 83 g oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 ml mleka
- 2 gruszki
- 1 dużo jabłko
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy razem z ksylitolem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i olej, delikatnie miksując. Dodajemy mąkę, proszek, cynamon, imbir i mleko, a całość równie delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec kroimy gruszki i jabłko w kostkę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy ostatni raz i przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy w 180ºC przez 30-40 minut (u mnie 45, ale mój piekarnik słabo piecze). Najlepiej jest sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, ale musimy pamiętać, że są w nim owoce, więc nigdy patyczek nie będzie idealnie suchy!