Owsianka to ostatnio moje ulubione, obok kawy, śniadanie. Jest zdrowa i słodka, do tego szybka i prosta w przygotowaniu. Jeżeli Wy, tak samo jak ja, za dzieciaka uważaliście owsiankę za straszną zmorę śniadaniową, spróbujcie jej w nieco ulepszonej wersji ze swoimi ulubionymi dodatkami 🙂
OWSIANKA
Tradycyjna:
1 część płatków owsianych zalewamy 2 częściami wody i gotujemy, aż będą miękkie. Przekładamy na talerz, dolewamy 1 część mleka i mieszamy.
Błyskawiczna:
1 część płatków owsianych błyskawicznych zalewamy 3 częściami mleka i podgrzewamy na gazie lub w mikrofalówce. Mieszamy i gotowe.
Dodatki:
Do słodzenia owsianki proponuję używać miodu. Jako dodatki najlepiej sprawdzają się owoce, takie jak maliny, truskawki, borówki czy banany. Ja lubię też dodać orzechową granolę, ale równie dobrze będą orzechy włoskie czy laskowe, albo np. migdały.