Jakiś czas temu dodawałam przepis na pyszny sernik z owocami. Jeżeli dalej o nim myślicie i ciągle macie w lodówce ser i jakieś owoce, to mam coś w sam raz dla Was 😉
JAGODOWY SERNIK
Składniki:
- 250 g mąki
- 300 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 60 dag białego sera
- 200 g jagód/borówek
- 125 g cukru
- cukier wanilinowy
- budyń śmietankowy
- 100 g białej czekolady (tabliczka)
- 60 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy 175 g miękkiego masła, cukier puder, 1 jajko i sól. Wszystko siekamy nożem, aż składniki się połączą, krótko wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej masłem formy. Spód ciasta pieczemy przez 10 min w 200ºC, a na jego wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch.
Jagody blendujemy. W malakserze mieszamy biały ser, 125 g masła, borówki, cukier (kryształ+wanilinowy), 1 jajko i budyń. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, chwilę czekamy i wylewamy na nie ser. Pieczemy w 180ºC przez ok. 30 min.
W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Oblewamy zastygnięte ciasto.
Smacznego!