Zbliża się Dzień Dziecka, więc z tej okazji będą 2 przepisy. Pierwszy już dziś, żebyście zdążyli kupić wszystkie potrzebne składniki 😉 Przy tych muffinkach jest trochę roboty, ale są tego warte-zachwycą nie tylko dzieci, ale też dorosłych.
BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ (12 sztuk)
Składniki:
- 250 g mąki
- 30 g kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g kwaśnej śmietany
krem: (przepis z kotlet.tv)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 45 ml wrzątku
dodatkowo:
- małe cukierki, draże, M&M’sy do środka babeczek
- żelki wstążki (cienkie i długie) o dowolnym smaku
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnej misce musimy rozmącić jajko i zmieszać je z cukrem, olejem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Suche składniki mieszamy z mokrymi, formę wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
W czasie, gdy muffiny będą się chłodzić, robimy z żelków małe wstążeczki.
Kiedy muffinki będą zimne, delikatnie ucinamy im czubki, wydrążamy dziurkę, dajemy do środka słodycze i przykrywamy ciastem. Ciasto, które nam zostanie chowamy do zamykanego pojemnika, przyda nam się np. do cake popsów 😉
Na koniec robimy krem: schłodzoną kremówkę ubijamy, a we wrzątku dokładnie rozpuszczamy galaretkę. Chwile ją studzimy i jeszcze ciepłą wlewamy do ubitej śmietany i szybko miksujemy. Jeżeli krem jest zbyt „lejący się” polecam schłodzić go przez chwilę w lodówce.
Na koniec nakładamy krem na babeczki szprycą, zakrywając ślady po odcięciu czubka. Dajemy żelkową wstążeczkę i schładzamy w lodówce.
Smacznego!