Wiecie jaki dzień jest dzisiaj? Ano dzień muffinka. A wiecie co jeszcze jest dzisiaj? 4 urodziny bloga! Tak właśnie, dokładnie 4 lata temu tego dnia dodałam pierwszy wpis o babce wielkanocnej . Od tego momentu dużo się pozmieniało, zarówno na blogu jak i w moim życiu prywatnym. Przede wszystkim przestałam się wstydzić tego, co robię, ponieważ wcześniej ten blog to było hobby, o którym wiedziałam tylko ja. Teraz wiedzą o tym wszyscy moi znajomi (i nie tylko ;)). Mam przy sobie cudownych przyjaciół i rodzinę, którzy mnie bardzo wspierają i degustują moje wypieki. To dzięki nim powstaje duża część przepisów, a nową odsłonę strony możecie oglądać tylko dzięki mojemu chłopakowi. Dziękuję również wszystkim czytelnikom: za komentarze, pytania i cudowne zdjęcia potraw zrobionych według mojego przepisu. Dziękuję za te 4 lata i życzę sobie co najmniej 4 kolejnych 🙂
MUFFINKOWY TORT (z 7 babeczek)
Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 40 ml oleju
- 150 g maślanki
- dżem brzoskwiniowy
- 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g serka mascarpone
- kolorowe posypki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu mieszamy roztrzepane jajko, obydwa rodzaje cukru, olej oraz maślankę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny lub do silikonowych foremek. Pieczemy w 180ºC przez 25-30 minut. Upieczone muffiny przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Zimne muffinki przekrawamy w połowie i smarujemy dżemem. Składamy i układamy je w dowolny kształt, jaki będzie miał nasz tort.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej mascarpone i mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasz tort. Na koniec dowolnie dekorujemy, np. posypkami.