Dzisiejsza propozycja jest dalej wielkanocna, jednak już nie słodka. Zapiekane jajka z wędliną i suszonymi pomidorami sprawdzą się idealnie na śniadaniu wielkanocnym, jako urozmaicenie dla tradycyjnych jajek faszerowanych i sałatki jarzynowej. Jest to o tyle fajny przepis, że składniki można dowolnie wymieniać: można dać swoją ulubioną wędlinę, szynkę parmeńską lub nawet kiełbasę. A zamiast suszonych pomidorów-paprykę czy ogórka.
ZAPIEKANE JAJKA (4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- 4 plasterki wędliny
- 4 suszone pomidory
- sól, pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
Formę na muffiny smarujemy olejem z pomidorów. Na boki każdego zagłębienia foremki dajemy wędlinę (ja przekroiłam jeden plasterek na pół), a na dno pomidora. Wbijamy jajko, dajemy trochę soli i pieprzu. Całość pieczemy w 200ºC przez 15 minut. Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.