Zbliża się Wielkanoc, a dla mnie oznacza to jedno: będą babki! W zeszłym roku była kakaowo-pomarańczowa, jeszcze wcześniej pyszna majonezowa, ale chyba kokosowa jest moją ulubioną. Kokos w niej jest podwójny, w cieście i polewie, a sama babka jest miękka i delikatna.
BABKA KOKOSOWA
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 10 g ekstraktu z wanilii (2 łyżeczki)
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 300 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 210 g wiórków kokosowych (150+60)
- 260 ml mleka kokosowego (200+60)
- 200 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Masło, cukier i ekstrakt z wanilii ucieramy na białą, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 150 g wiórków kokosowych, 200 ml mleka i miksujemy na gładkie ciasto. Mąkę i mleko najlepiej dodawać naprzemiennie partiami. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 165ºC przez godzinę. Po upieczeniu studzimy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i pozostałym mlekiem kokosowym. Polewamy nim wystudzoną babkę i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.