Babka kokosowa

Zbliża się Wielkanoc, a dla mnie oznacza to jedno: będą babki! W zeszłym roku była kakaowo-pomarańczowa, jeszcze wcześniej pyszna majonezowa, ale chyba kokosowa jest moją ulubioną. Kokos w niej jest podwójny, w cieście i polewie, a sama babka jest miękka i delikatna.

BABKA KOKOSOWA

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 10 g ekstraktu z wanilii (2 łyżeczki)
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 210 g wiórków kokosowych (150+60)
  • 260 ml mleka kokosowego (200+60)
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Masło, cukier i ekstrakt z wanilii ucieramy na białą, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 150 g wiórków kokosowych, 200 ml mleka i miksujemy na gładkie ciasto. Mąkę i mleko najlepiej dodawać naprzemiennie partiami. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 165ºC przez godzinę. Po upieczeniu studzimy.

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i pozostałym mlekiem kokosowym. Polewamy nim wystudzoną babkę i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Inspiracja
Dekoracje wielkanocnych potrawWypieczone Święta - Wielkanoc 2018
Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018


Może Ci się spodobać także...