Były pierniczki, to teraz czas na piernik, najbardziej świąteczne ciasto ze wszystkich. Przepis, z małymi zmianami, pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć w domu, tylko dopiero na stole, ale na szczęście uchwyciłam ostatnie kawałki piernika 🙂
PIERNIK
Składniki:
- 160 ml ciemnego piwa (np. Guinness)
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 g startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
- 130 g cukru
- 160 ml miodu
- 180 ml oleju
- do dekoracji kuwertura czekoladowa i posypka
Przygotowanie:
Piwo musimy zagotować i odstawić do stygnięcia. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, imbir i cynamon. W drugim naczyniu ubijamy jajka razem z cukrem, miodem i olejem. Dodajemy do tego na zmianę piwo i sypką mieszankę, cały czas miksując.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy przez ok.30 minut w 175°C.
Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladową kuwerturę i posypkę.