Niedługo Wielkanoc i wiele z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez sernika! Dzisiaj trochę unowocześniona propozycja z moimi ulubionymi ciastami 🙂
SERNIK Z OREO (na formę 20 cm)
Składniki:
- 300 g ciastek oreo lub podobnych
- 45 g roztopionego masła
- 800 g zmielonego twarogu lub sera na sernik
- 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 180 g cukru białego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 15 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
- 15 g mąki pszennej (1 łyżka)
- 7 g ekstraktu waniliowego (1,5 łyżeczki)
- 15 g cukru pudru (1 łyżka)
- czekolada z oreo lub mini oreo do dekoracji
Przygotowanie:
Z połowy ciastek oddzielamy krem i wafelki. Wafelki miksujemy z masłem i wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy, żeby spód był równy i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Ser miksujemy razem z połową śmietanki, cukrem, jajkami, żółtkami, mąkami, ekstraktem z wanilii i pozostałym kremem z oreo, ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy. Pozostałe ciastka kroimy na ćwiartki i wbijamy do masy serowej.
Ciasto pieczemy w 150ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekraniku i chłodzimy 12 godzin w lodówce.
Następnego dnia ubijamy pozostałą śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy nią nasz sernik. Na wierzch dajemy czekoladę lub ciastka.