Drugi mazurek na blogu, za to jaki pyszny! Z czekoladą, rumem i pistacjami…pychota! To jedyny wielkanocny przepis w tym roku, jednak pamiętajcie, że wszystkie około-świąteczne ciasta i desery znajdziecie pod tagiem święta 🙂
MAZUREK Z CIEMNĄ CZEKOLADĄ I SOLONYMI PISTACJAMI
Składniki:
- 350 g mąki krupczatki
- 300 g zimnego masła (200 + 100)
- 2 żółtka
- 200 g cukru pudru (100 + 100)
- szczypta soli
- 15 g śmietany 18% (1 łyżka)
- 200 g gorzkiej czekolady
- aromat pomarańczowy
- 50 ml rumu
- 50 g pieczonych solonych pistacji
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i łączymy z 200 g pokrojonego masła. Wyjdzie nam z tego masa o konsystencji kruszonki. Dodajemy do niej żółtka, 100 g cukru pudru, sól i śmietanę. Całość zagniatamy, formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów, robimy ranty i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spód mazurka pieczemy około 20 minut w 200ºC, aż się lekko zarumieni.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i pozostałe masło. Łączymy to z aromatem pomarańczowym, rumem i pozostałym cukrem pudrem. Całość mieszamy wolno drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą wylewamy masę na upieczony spód i posypujemy pistacjami.