Czekoladowy mazurek z pistacjami

Drugi mazurek na blogu, za to jaki pyszny! Z czekoladą, rumem i pistacjami…pychota! To jedyny wielkanocny przepis w tym roku, jednak pamiętajcie, że wszystkie około-świąteczne ciasta i desery znajdziecie pod tagiem święta 🙂

MAZUREK Z CIEMNĄ CZEKOLADĄ I SOLONYMI PISTACJAMI 

Składniki:

  • 350 g mąki krupczatki
  • 300 g zimnego masła (200 + 100)
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru pudru (100 + 100)
  • szczypta soli
  • 15 g śmietany 18% (1 łyżka)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • aromat pomarańczowy
  • 50 ml rumu
  • 50 g pieczonych solonych pistacji

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i łączymy z 200 g pokrojonego masła. Wyjdzie nam z tego masa o konsystencji kruszonki. Dodajemy do niej żółtka, 100 g cukru pudru, sól i śmietanę. Całość zagniatamy, formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów, robimy ranty i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Spód mazurka pieczemy około 20 minut w 200ºC, aż się lekko zarumieni.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i pozostałe masło. Łączymy to z aromatem pomarańczowym, rumem i pozostałym cukrem pudrem. Całość mieszamy wolno drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą wylewamy masę na upieczony spód i posypujemy pistacjami.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...