Karmel i sos karmelowy

Na koniec majówki szybki przepis na karmel, czyli idealny dodatek do lodów, świeżych owoców i różnych deserów. Jedna propozycja na deser z karmelem już niedługo, a teraz zapraszam do przeczytania przepisu 🙂

Pamiętajcie, że karmel zastyga i ma formę stałą! Jeżeli chcecie nim polewać desery czy dodawać do mas to zróbcie z niego sos.

KARMEL 

Składniki:

  • 250 g cukru (1 szklanka)
  • 30 ml wody (2 łyżki)
  • 15 ml soku z cytryny (1 łyżka)

Przygotowanie:

Do garnka z grubszym dnem dajemy wszystkie składniki i mieszamy je łyżką. Wstawiamy na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając, aż grudki cukru przestaną być widoczne. Wtedy przestajemy mieszać i zostawiamy gotujący się karmel. Nie odchodzimy od garnka, cały czas go obserwujemy, ale nie mieszamy! Kiedy kolor zacznie się zmieniać i stanie się bursztynowy to karmel jest gotowy i trzeba go natychmiast zdjąć z ognia. Zbyt długo gotowany będzie gorzki.  Jeżeli chcecie mieć pewność, że karmel jest dobry, a ma delikatny kolor, to możecie kropelkę wlać do zimnej wody. Jak powstanie kuleczka-jest gotowy 🙂

Pamiętajcie, że karmel jest bardzo gorący!

SOS KARMELOWY

Składniki:

  • karmel
  • 125 g masła
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%

Przygotowanie:

Garnek z karmelem pozostawiamy na małym ogniu i dodajemy do niego masło, mieszamy aż się roztopi. Następnie karmel zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę. Całość mieszamy, aż do połączenia się składników.

Smacznego!

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...