Idealny do jajek, szparagów czy łososia. Sos holenderski należy do 5 bazowych sosów, do których zaliczają się też sos beszamelowy, pomidorowy, demi-glace oraz Veloute. Inne sosy (np. berneński czy boloński) tworzy się właśnie z nich. Większość sosów bazowych jest prosta do przygotowania w domu, także nie musimy się ich bać, a tym bardziej sięgać po te z torebki!
SOS HOLENDERSKI
Składniki:
- 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 10 ml soku z cytryny (1 łyżka)
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 100 g masła
Przygotowanie:
Najpierw klarujemy masło. Podgrzewamy je na małym ogniu, aż się całkowicie roztopi, a na jego powierzchni pojawi się biała piana. Przelewamy ostrożnie masło przez gazę, a jeżeli jej nie mamy, to pianę zbieramy delikatnie łyżką.
Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, pieprzem i solą, tak, żeby otrzymać puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy klarowane masło, aż uzyskamy gęstą i puszystą masę, w konsystencji przypominającą majonez.