Większości ciasto z marchewką kojarzy się z czymś słonym. Dzisiaj pokażę Wam, że nie zawsze tak jest. Oto przepis na słodkie ciasto marchewkowe, u mnie w formie muffinek 🙂
MUFFINKI MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 100 ml oleju
- 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Jajko miksujemy z cukrem, a w osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do jajka powoli dodajemy olej i śmietanę, cały czas miksując, a potem startą marchewkę. Na koniec do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.
Do formy wkładamy papilotki lub smarujemy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy ok. 25 min w 175ºC.
Dodatkowo dla dekoracji możemy zrobić lukier z cukru pudru i wody, polać nim muffiny, a następnie posypać startą marchewką.
Smacznego!