Tartaletki z budyniem i truskawkami

Ten post powinien ukazać się już 2 dni temu, niestety przez pracę zupełnie nie miałam na to czasu. Jeżeli dalej nie wiecie co upiec mamie w jej święto, a macie w domu świeże truskawki to przychodzę z pomocą. Tartaletki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, co potwierdziła moja mama 😉

TARTALETKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI (8-10 sztuk)



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 175 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • budyń w torebce (+mleko i cukier potrzebne do jego przygotowania)
  • świeże truskawki

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko siekamy nożem, aż składniki się połączą, krótko wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto musimy rozwałkować i przenieść do foremek. Na wierzch do każdej foremki dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy ok.30 min w 180ºC, do zbrązowienia ciasta.
Kiedy tartaletki się pieką możemy przygotować budyń. Robimy to zgodnie z instrukcją na tyle, jednak używamy tylko połowy mleka z instrukcji. Gęsty budyń przekładamy do upieczonych tartaletek i podpiekamy jeszcze ok. 7 min.
Truskawki kroimy, układamy w dowolny sposób na chłodnym budyniu i gotowe 😉
 
Smacznego!
 

 

Milion smaków truskawek

Może Ci się spodobać także...