Witam w ten słoneczny poniedziałek. Ja od tamtego tygodnia choruję i już zaczęły mi się egzaminy, więc nie jest najlepiej, ale jest jedna rzecz, która poprawia mi humor niemal natychmiast: jedzenie! Batony z truskawek robią to idealnie, ponieważ są słodkie, zdrowe i można je wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na studia 🙂
BATONY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE
Składniki:
- 200 g truskawek
- 50 g wiórek kokosowym
- 80 g płatków owsianych
- 45 g oleju kokosowego
- 20 g ksylitolu
- 42 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
Truskawki blendujemy, a wiórki i płatki miksujemy na drobny pył. Łączymy to wszystko, razem z roztopionym olejem kokosowym i ksylitolem. Formę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę, delikatnie dociskając. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie kroimy w prostokąty i oblewamy roztopioną czekoladą. U mnie jest dodatkowy wzorek z mlecznej czekolady.