Shakshuka

Witam w tej piękny, sierpniowy wieczór! Ostatnio zrobiłam śniadanie uwielbiane przez wiele osób, chociaż ja osobiście do tego grona nie należę :p Do jego przygotowania wystarczy patelnia, deska do krojenia, nóż, trochę warzyw, jajek i przypraw. Jest to przepis podstawowy, który można dowolnie zmieniać. Może awokado albo jakieś mięso, np. boczek? Ogranicza Was tylko wyobraźnia! I zawartość lodówki 😀

SZAKSZUKA (porcja dla 1 osoby)

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • pół cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • chilli
  • kumin
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę pomidory. Podsmażamy przez dłuższą chwilę, żeby sos z warzyw nam zgęstniał i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy jeszcze przez chwilę i robimy dwa wgłębienia, do których wbijamy jajka. Teraz możemy wszystko zapiec w piekarniku, jeżeli patelnia nam na to pozwala. Jeżeli nie to zostawiamy na kuchence i zmniejszamy ogień. Moja patelnia nie nadaje się do piekarnika, więc zmniejszyłam ogień i na chwilę dałam przykryłam pokrywką. W każdej z tych metod chodzi o to, żeby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne. W tym czasie siekamy szczypiorek i bazylię, którymi posypujemy gotową szakszukę. Podawać ją na patelni, ze świeżą bagietka, tostami lub chlebkiem naan.

Smacznego!

Inspiracja
Warzywa psiankowate 2018

Może Ci się spodobać także...